Ωμοφαγία σημαίνει να τρώμε ωμές ζωντανές τροφές που δεν έχουν υποστεί θερμική επεξεργασία. ΩμοMονοφαγία (ή Ωμο-Μονοφαγία) σημαίνει να τρώμε σε κάθε γεύμα ένα είδος τροφής.


Σαλάτα ανάμικτη φρέσκια ''Τούρμπο''

Μην μαγειρεύεται την τροφή σας με την φωτιά του θανάτου, που είναι η φωτιά που σας κατακαίει θερμότερη από το αίμα σας. Μαγειρέψτε μόνο με την φωτιά της ζωής.
Ευαγγέλιο της Ειρήνης των Εσσαίων

Ας μας προστατέψει ο Θεός από την αμάθεια, την έλλειψη εμπειρίας και το κυνήγι των γιατρών
Ιπποκράτης

Δευτέρα 22 Αυγούστου 2011

Οι θερμίδες του Aβοκάντο

The Avocado Diet

Μην αφήσετε τους θερμιδομετρητές να κάνουν κουμάντο
Το αβοκάντο είναι φρούτο, όχι λαχανικό, όπως πολλοί πιστεύουν. Τα παλιά χρόνια θεωρούνταν ένα φρούτο πολυτελείας, που άξιζε να το γεύονται μόνο οι βασιλιάδες. Ευτυχώς αυτό δεν ισχύει πια κι έτσι όλοι πλέον μπορούμε να απολαμβάνουμε αυτό το θρεπτικό και υγιεινό φρούτο.

Το αβοκάντο ευδοκιμεί και καλλιεργείται κυρίως στην Καλιφόρνια, την Φλόριντα και το Μεξικό. Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες, γι’ αυτό κατατάσσεται σε ένα από τα πιο θρεπτικά φρούτα παγκοσμίως.  Σε ένα κόσμο που όλο και περισσότερο νοιάζεται για το βάρος του και εστιάζει στην υγιεινή ζωή, η ερώτηση που συχνά επαναλαμβάνεται είναι «πόσες θερμίδες έχει το αβοκάντο;» Η απάντηση είναι ότι ένα φλιτζάνι ψιλοκομμένο αβοκάντο περιέχει περίπου 370 θερμίδες.

Το αβοκάντο έχει υψηλή περιεκτικότητα σε λίπος, 71-88 %, δηλαδή περίπου 30 γραμμάρια ανά φρούτο. Ωστόσο (και προσέξτε το αυτό!) γύρω στα 20 γραμμάρια από αυτό το λίπος περιέχουν το ωφέλιμο ελαϊκό οξύ. Επειδή το λίπος που περιέχεται σε ένα αβοκάντο είναι κυρίως μονοακόρεστο μειώνει την κακή χοληστερόλη, αυξάνει την καλή χοληστερόλη και προλαμβάνει καρδιακές προσβολές και καρκίνο.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι θερμίδες είναι μια ποσότητα ενέργειας που παίρνεις από μία σερβιρισμένη τροφή. Με βάση μια δίαιτα 2000 θερμίδων μια τροφή που περιέχει 40 θερμίδες θεωρείται «χαμηλή σε θερμίδες» , μια τροφή που περιέχει 100 θερμίδες θεωρείται μέτρια σε θερμίδες ενώ, αν έχει 400 θερμίδες και πάνω, θεωρείται ότι έχει πολλές θερμίδες. Μια φέτα αβοκάντο έχει περίπου 50 θερμίδες και περιέχει 20 βιταμίνες και μεταλλεύματα, όπως βιταμίνη Ε, φολικό οξύ, κάλιο και βιταμίνη Β. Ο πίνακας που ακολουθεί δείχνει την αναλογία των θερμίδων ενός μικρού, μέτριου και μεγάλου μεγέθους αβοκάντο.

Ποσότητα Αβοκάντο Θερμίδες
Θερμίδες ανά 28 γραμμάρια 45
Θερμίδες ανά 1 φλιτζάνι ψιλοκομμένο αβοκάντο 240
Θερμίδες ανά 1 φλιτζάνι λιωμένο αβοκάντο 370
Ένα μικρό αβοκάντο 250
Ένα μέτριο αβοκάντο Φλόριντας ή Καλιφόρνιας 322
Ένα μεγάλο αβοκάντο (300 γραμμάρια) 500
100 γραμμάρια αβοκάντο = 160 θερμίδες * Η αναλογία των θερμίδων ποικίλλει ανάλογα με το μέγεθος/είδος του αβοκάντο
160
Το αβοκάντο χρησιμοποιείται συχνά ως επιπρόσθετο σε κάποια φαγητά, γιατί περιέχει ουσίες όπως άλφα και βήτα καροτίνη ή ξανθοφύλλη που βοηθούν το σώμα να απορροφήσει και να διαλύσει το λίπος που προσλαμβάνουμε από τα υπόλοιπα φαγητά. Αυτή και μόνο η ιδιότητα δεν το κάνει μια υπέροχη θρεπτική επιλογή;
Αυτό που πρέπει να αποφεύγουμε, όταν χρησιμοποιούμε το αβοκάντο στην μαγειρική είναι η ανάμειξη με μαγιονέζα ή μια πλούσια σάλτσα. Τι μπορούμε να κάνουμε εάν χρειαζόμαστε μια κρεμώδη σάλτσα; Πολτοποιούμε το αβοκάντο, κάνοντας το πουρέ –έτσι έχουμε μια υγιεινή σάλτσα, χωρίς καθόλου επιπρόσθετο λίπος! Δεν πρέπει να αφήνουμε την σκέψη «πόσες θερμίδες έχει ένα αβοκάντο» να μας ενοχλεί συνεχώς ή να μας κάνει να νοιώθουμε ένοχοι- οι θρεπτικές ωφέλειες είναι πολλές και αξίζει η κάθε μπουκιά!

Σημ. του ιστολογίου ...Εγώ τρώω αβοκάντο έτσι όπως είναι. Δεν θέλω να κάνω ούτε σάλτσες, ούτε να βάζω σε σαλάτες. Μου αρέσει πάρα πολύ το αβοκάντο. Θέλω να τρώω μόνο αβοκάντο, τίποτα άλλο, πρωί, μεσημέρι, βράδυ, χειμώνα - καλοκαίρι αβοκάντο. Ε, που και που να φάω κανένα σύκο που μου αρέσει, να φάω το καρπούζι, το πεπόνι, τα σταφύλια. Να φάω μια μεγάλη σαλάτα με αγγούρια, ντομάτες, λάδι και λεμόνι. Μα φάω χούμους με ρεβίθια φύτρο, ελαιόλαδο και χυμό λεμονιού. Να φάω ροδάκινα, νεκταρίνια.
Αλλά το αβοκάντο στοιχίζει. Τώρα πουλάνε 5 - 5,5 ευρώ το κιλό. Πριν 2 - 3 μήνες το αβοκάντο πουλούσαν με 3,40 - 5,0 ευρώ το κιλό.
Μόλης βγούν τα Κριτικά αβοκάντο, θα πέσει η τιμή.

Συζητώντας με μανάβηδες που πουλάνε αβοκάντο, οι μανάβηδες μου είπαν ότι τα αβοκάντο βγάζει και η Πιερία. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: